Komparace penzijních systémů České republiky a Švédského království k roku 2018 - Vrubel, Marek; Klement, Josef, 1990-; Čáp, Vilém; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Cílem bakalářské práce byla komparace penzijních systémů České republiky a Švédského království k roku 2018. Obě země mají podobnou strukturu obyvatel a čelí demografickým změnám. Ve Švédském království úspěšně proběhla penzijní reforma v devadesátých letech, jejíž podobu ovlivnila mj. i jedna z problematických složek - stárnutí obyvatelstva. Provedenou analýzou byla vysvětlena koncepce penzijních systémů a následnou komparací byly srovnány oba státy podle demografických a ekonomických ukazatelů. Použitím SWOT analýzy byla zjištěna pozitiva, která v České republice zahrnují nastavení třetího pilíře. Naopak Švédské království má propracované nastavení penzijního zabezpečení. Negativem pro Českou republiku je chybějící druhý pilíř, zatímco ve Švédském království jsou jím vysoké výdaje na sociální zabezpečení. Mezi autorova doporučení pro Českou republiku patří například zavedení prémiové penze, přechod na NDC model, či vytvoření automatického mechanismu.
Vedoucí práce: Josef Klement
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses