Employee engagement - Mrázová, Kateřina (2019)
Diplomová práce se věnuje problematice angažovanosti zaměstnanců. Hlavním cílem práce je formulace návrhů, které přispějí k posílení engagementu zaměstnanců ve vybrané organizaci. Zdrojem informací byly veřejně dostupné informace, hloubkový rozhovor s HR specialistkou a dotazníkové šetření mezi zaměstnanci. Na základě rešerše literatury byla stanovena hlavní výzkumná otázka: „Existují podmínky pro engagement v organizaci Slevomat?“. Ze získaných dat vyplývá, že pracovní prostředí umožňuje engagement zaměstnanců v organizaci a podporují ho zejména tyto faktory: zajímavá a rozmanitá práce, svoboda a autonomie, dobré pracovní vztahy, rozsáhlá nabídka rozvojových a vzdělávacích aktivit, kvalitní vedení, propracovaný systém odměňování a dobrá pověst a image organizace. Hlavním přínosem této práce jsou doporučení pro management společnosti, jejichž aplikace má potenciál vést v dané firmě ke zvýšení angažovanosti.