Employee engagement - Mrázová, Kateřina; Stříteský, Marek; Marešová, Marcela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Diplomová práce se věnuje problematice angažovanosti zaměstnanců. Hlavním cílem práce je formulace návrhů, které přispějí k posílení engagementu zaměstnanců ve vybrané organizaci. Zdrojem informací byly veřejně dostupné informace, hloubkový rozhovor s HR specialistkou a dotazníkové šetření mezi zaměstnanci. Na základě rešerše literatury byla stanovena hlavní výzkumná otázka: „Existují podmínky pro engagement v organizaci Slevomat?“. Ze získaných dat vyplývá, že pracovní prostředí umožňuje engagement zaměstnanců v organizaci a podporují ho zejména tyto faktory: zajímavá a rozmanitá práce, svoboda a autonomie, dobré pracovní vztahy, rozsáhlá nabídka rozvojových a vzdělávacích aktivit, kvalitní vedení, propracovaný systém odměňování a dobrá pověst a image organizace. Hlavním přínosem této práce jsou doporučení pro management společnosti, jejichž aplikace má potenciál vést v dané firmě ke zvýšení angažovanosti.
Vedoucí práce: Marek Stříteský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses