Analýza dopadů elektronické evidence tržeb v České republice mezi lety 2016–2019 - Gebertová, Andrea (2019)
Bakalářská práce se zabývá efekty elektronické evidence tržeb. Cílem práce je ověření hypotézy, že elektronická evidence tržeb přispěla ke zvýšení inkasa daní a tržeb. Hypotéza je ověřena na základě procentuálního rozdílu mezi skutečnými tržbami a odhadem na základě tempa růstu HDP. Negativní dopad mohlo mít EET na daň z příjmu právnických osob, ubytování, stravování a pohostinství. U daně z příjmu právnických osob je procentuální změna -0,52 %, u ubytování -1,34 % a u stravování a pohostinství se změnila z 15,5 % v roce 2017 na 8 % v roce 2018. Dále jsou představeny výsledky z dotazníkových šetření. Dotazníkového šetření se účastnilo 495 respondentů. Z toho 273 respondentů souhlasí se systémem elektronické evidence tržeb, 222 nesouhlasí. Pomocí softwarového programu jsou ověřeny hypotézy, jestli např. záleží u souhlasu s elektronickou evidencí tržeb na pohlaví respondenta.