Analýza dostupnosti bydlení v Plzeňském kraji v letech 2010–2018 - Brunner, Lukáš; Klement, Josef, 1990-; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Dostupnost bydlení je v České republice v posledních několika letech velmi probíraným tématem. Důvodem jsou rostoucí ceny nemovitostí a zpřísňující se podmínky hypotečních úvěrů, jenž slouží k financování vlastního bydlení. Hlavním cílem bakalářské práce je analýza vývoje dostupnosti bydlení v Plzeňském kraji v letech 2010-2018. Tato analýza se zaměřuje jak na sektor vlastnického bydlení, tak na sektor nájemního bydlení. Analýza je prováděna pomocí dvou indikátorů, které měří poměr cen bytů vůči příjmu a míru nákladů na bydlení. Pomocí indikátorů je analyzován jak standardní byt v Plzeňském kraji o velikosti 66 m2, tak typologické domácnosti, které byly definovány pro účely analýzy. Teoretická část práce se zaměřuje na literární rešerši, která poskytuje pohled na témata ekonomických teorií spojených s bydlením a financování vlastního bydlení. Hypotéza práce nebyla potvrzena ani vyvrácena. Výsledky analýzy se liší v průběhu sledovaného období a také u vlastnického a nájemního bydlení. U vlastnického bydlení je míra zatížení v posledních několika letech rostoucí, zatímco u nájemního bydlení je míra zatížení ve stejném období klesající. U těchto dvou mír zatížení výdaji na bydlení v posledních několika letech dochází ke konvergenci.
Vedoucí práce: Josef Klement
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses