Rozvoj cyklistické infrastruktury města Plzně - Marianová, Tereza (2019)
Práce zkoumá možnosti a realitu rozvoje cyklistické infrastruktury v Plzni. Předkládá vize města Plzně, Plzeňského kraje a neziskových organizací zabývajících se tvorbou cyklistické infrastruktury a podporou městské cyklistiky. Stručně přibližuje historii cyklistiky ve městech a vývoj užívání bicyklu jako městského dopravního prostředku. Popisuje vliv využívání jízdních kol na vzhled měst a městské infrastruktury a zabývá se kulturně-společenskými dopady na její uživatele. Výzkum prováděný pomocí rozhovorů s klíčovými aktéry rozvoje městské cyklistiky v Plzni se věnuje vnímání a využívání cykloinfrastruktury ve městě, zkoumá názory a argumenty tvůrců a aktivních uživatelů infrastruktury pro cyklisty. Práce se zabývá také stavbou stezek a spoluúčastí konkrétních firem (např. Škoda) na podpoře cyklistiky a propojení s veřejnými projekty typu Do práce na kole.