Národohospodářské souvislosti těžby hnědého uhlí na území Československa a České republiky v letech 1950-2000 - Baloun, Matyáš (2019)
Práce analyzuje rozvoj těžby hnědého uhlí v Československé republice a v České republice v druhé polovině 20. století a její vliv na ekonomiku, energetiku a životní prostředí. Práce je rozdělena do čtyř částí, kde v první je popsán vznik hnědého uhlí a jeho geologické rozmístění v krajině včetně významných hnědouhelných revírů. Následně je popsán vývoj rozvoje těžby uhlí na území Československa a jeho využití v energetice včetně proměny v první polovině 20. století vzhledem ke geopolitické situaci. Třetí část práce je rozdělena do třech období druhé poloviny 20. století a v každé z nich je zanalyzován: vývoj těžby uhlí v hospodářských souvislostech, energetický rozvoj s důrazem na hnědouhelné elektrárny, a vliv těžby a energetického odvětví na životní prostředí včetně následných rekultivací krajiny. Poslední závěrečná část, mapuje pomocí analýzy ze statistických ročenek a archivů, komplexní pohled na dané odvětví ve vymezeném období.I přes omezené primární statistické zdroje se podařilo potvrdit hypotézu: Těžba hnědého uhlí byla zásadní pro snahu o energetickou soběstačnost Československé republiky významně orientované na těžký průmysl. Zároveň na základě dostupných dat a výpočtů došlo k potvrzení, že hnědouhelná těžba měla pozitivní vliv na zaměstnanost a zahraniční obchod. Poslední zkoumanou otázkou, kterou se podařilo verifikovat, byla transformace hnědouhelné těžby a energetiky v 90. letech a její kladný přístup k vlivům na životní prostředí.