Komparace ekonomické výkonnosti zemí eurozóny a ostatních zemí EU - Matějka, Jan; Klement, Josef, 1990-; Kozák, Jan, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Bakalářská práce se zabývá otázkou přijetí eura a jejím cílem je na základě zkoumaných dat určit národohospodářské doporučení pro Českou republiku. Práce analyzuje výhody a nevýhody plynoucí z přijetí společné měny pomocí základních makroekonomických ukazatelů, jako je HDP na obyvatele, nezaměstnanost, inflace, úrokové míry a zadlužení států. Práce proti sobě staví země, které euro již v minulosti přijaly, konkrétně Slovensko, Rakousko a Belgii proti zemím, které se k přijetí eura zavázaly, ale ještě ho nepřijali, konkrétně Česko, Dánsko, Švédsko. V práci je použita metoda analýzy a komparace, práce je též doplněna o SWOT analýzu, která shrnuje výhody a nevýhody přijetí eura. V samotném závěru práce prezentuje doporučení pro Českou republiku, která by si v současné době na základě výsledků komparace měla ponechat spíše vlastní měnu než vstupovat do eurozóny.
Vedoucí práce: Josef Klement
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses