Návrat žen na trh práce po rodičovské dovolené v České republice v roce 2019 – bariéry na straně nabídky práce - Rollerová, Denisa (2019)
Bakalářská práce se zabývá problematikou návratu žen na trh práce po rodičovské dovolené v České republice v roce 2019, zaměřuje se především na bariéry na straně nabídky. Pomocí dotazníkového šetření a řízených rozhovorů práce identifikuje a analyzuje překážky, které brání ženám v plynulém návratu na pracovní trh, a které ovlivňují zaměstnanost žen. Skrze tuto analýzu práce dochází k závěru, že největší překážka, kterou dotazované ženy nejvíce spatřují, je spojena s ochotou a loajálností zaměstnavatele. Představeny jsou i další bariéry, které mají vliv na slučování profesního a rodinného života žen. Zejména nedostatek vzdělání a jeho prohloubení během mateřství a rodičovství dotazované ženy uváděly jako překážku především v řízených rozhovorech. Vždy záleží na aktuální situaci samotné ženy a na okolnostech, které ovlivňují právě její životní cestu. Práce rovněž uvádí další výzkumy, které se zabývají podobnou tématikou.