Komparace vlivu zavedení EET v ČR a na Slovensku v letech 2016 - 2018 - Strnad, Petr; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Dyba, Karel, 1940-2024; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Bakalářská práce analyzuje vliv zavedení elektronické evidence tržeb v České a Slovenské republice. Konkrétně zkoumá vliv EET v letech 2016-2018 a fiskalizace ERP na Slovensku v roce 2012 na výnos DPH, výnos DPH v % HDP, velikost stínové ekonomiky, počet firem a živnostníků na trhu a byrokratické zátěže uvalené na plátce daně. Sekundárním cílem práce je komparace systému elektronické evidence tržeb zkoumaných zemí. Z provedené analýzy a komparace vyplívá, že zavedení první a druhé fáze EET mělo v České republice pozitivní vliv na výnos DPH, částečně snížilo velikost SE a nemělo negativní vliv na počet OSVČ na trhu. Vliv fiskalizace ERP v roce 2012 na základě růstu efektivní daňové sazby v následujících letech lze posoudit jako pozitivní. Z komparace zaměřené na pokladní řešení pro malé podnikatele vyplívá, že EET svým nastavením omezilo negativní vliv na počet malých podnikatelů více než slovenské nastavení systému elektronické evidence tržeb.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses