Efekt slabého důkazu : Replikační studie - Kasalický, Jan; Bahník, Štěpán; Kliegr, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2019)
Efekt slabého důkazu (Fernbach et al., 2011) je kognitivní zkreslení, při němž se člověku sníží důvěra v určité tvrzení, pokud je mu prezentován slabý důkaz podporující totéž tvrzení. V této diplomové práci bylo užito laboratorního experimentu k replikaci a vysvětlení příčin a některých mechanismů efektu slabého důkazu. Výsledky smíšené regresní analýzy poukazují na to, že efekt slabého důkazu skutečně existuje, avšak není zapříčiněn opomíjením alternativních příčin, jak se domnívají Fernbach et al. V další části výzkumu byla zjištěna negativní závislost efektu na síle argumentu a naznačena existence a poloha hranice síly argumentu potřebné k překonání efektu slabého důkazu. Použití podpůrné argumentace může přinášet opak kýžených výsledků a v některých případech se zdá být lepší nepoužívat žádný, spíše než používat slabý argument.
Vedoucí práce: Štěpán Bahník
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses