Proč roste počet a význam speciálních ekonomických zón v hostitelských zemích na příkladu 10 vybraných od roku 2009 do 2019 a jejich trend? : - Šlampa, Jan (2019)
Bakalářská práce se zabývá speciálními ekonomickými zónami a zkoumá jejich hlavní faktory, souvislosti s oblastmi, kde se nachází, a vyvozuje trendy, ke kterým budou v následujících letech tyto instituce spět. Popisuje 10 vybraných ekonomických zón rozmístěných po celém světě a různých druhů v letech 2009 – 2019 i dříve. V teoretické části jsou charakterizovány pojmy související s mobilitou, specializací a dělbou práce a samotná definice speciálních ekonomických zón. V praktické části je metodou analýzy získaných informací charakterizováno 10 speciálních ekonomických zón a nejvýznamnější faktory jsou shrnuty do dílčích závěrů. Uvedenými nejdůležitějšími faktory jsou demografická struktura obyvatelstva, úroveň vzdělání, stav infrastruktury, obchodněpolitické vztahy a poloha. Práce upozorňuje také na ohleduplné zacházení se životním prostředím a chování k lidem, které by mohly zóny ohrožovat.