Proč roste počet a význam speciálních ekonomických zón v hostitelských zemích na příkladu 10 vybraných od roku 2009 do 2019 a jejich trend? - Šlampa, Jan; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Klement, Josef, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Bakalářská práce se zabývá speciálními ekonomickými zónami a zkoumá jejich hlavní faktory, souvislosti s oblastmi, kde se nachází, a vyvozuje trendy, ke kterým budou v následujících letech tyto instituce spět. Popisuje 10 vybraných ekonomických zón rozmístěných po celém světě a různých druhů v letech 2009 – 2019 i dříve. V teoretické části jsou charakterizovány pojmy související s mobilitou, specializací a dělbou práce a samotná definice speciálních ekonomických zón. V praktické části je metodou analýzy získaných informací charakterizováno 10 speciálních ekonomických zón a nejvýznamnější faktory jsou shrnuty do dílčích závěrů. Uvedenými nejdůležitějšími faktory jsou demografická struktura obyvatelstva, úroveň vzdělání, stav infrastruktury, obchodněpolitické vztahy a poloha. Práce upozorňuje také na ohleduplné zacházení se životním prostředím a chování k lidem, které by mohly zóny ohrožovat.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses