Mzdová diskriminace žen na trhu práce České republiky mezi lety 2008-2018 - Pekárková, Anežka (2019)
Tato bakalářská práce řeší problematiku mzdové diskriminace žen na trhu práceČeské republiky, a to mezi lety 2008-2018. Teoretická část bakalářské práce se zabývá vymezením základních pojmů souvisejících s tématem diskriminace, zároveň i charakteristikou diskriminace včetně jejího členění a druhů. Součástí teoretické části je i představení několika diskriminačních teorií a modelů aplikovatelných na danou problematiku. Závěr této části se zaměřuje na představení nediskriminačních faktorů trhu práce, které mají přímý vliv na výši mezd žen. Analytická část prezentuje výsledky statistické analýzy nerovného odměňování žen vůči mužům, udává možné příčiny této nerovnosti a navrhuje případná řešení do budoucna, kterými by došlo ke snížení této nerovnováhy mezi mzdami.