Analýza změn struktury rodin v ČR se zaměřením na ekonomické dopady v období 1998–2018 - Kostřicová, Kristýna (2019)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat změny v rodinném chování, jejich příčiny a důsledky, které se promítají v demografické situaci a přináší s sebou také řadu ekonomických problémů. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy z oblasti rodinné politiky, demografie a faktory ovlivňující demografický vývoj. Praktická část se zabývá analýzou dat a aktuálních demografických trendů. Závěry získané z analýzy jsou ověřovány dotazníkovým šetřením. Sumarizací výsledků dvou použitých metod je prokázáno, že na základě rostoucích individualistických tendencí ve společnosti dlouhodobě dochází ke změnám žebříčku hodnot, které vedou k poklesu významu manželství a upřednostňování vzdělání a kariéry s následkem odkládání rodinného života, a tedy i k dlouhodobému poklesu porodnosti. Závěr poukazuje na jednostranné zaměření rodinné politiky, která se zabývá zejména hledáním krátkodobých řešení a opomíjí ekonomické dopady z dlouhodobého hlediska. Je třeba změnit celkový přístup k rodinné politice a nevynakládat značnou část zdrojů pouze na krátkodobá řešení.