Analýza změn struktury rodin v ČR se zaměřením na ekonomické dopady v období 1998–2018 - Kostřicová, Kristýna; Štípek, Vladimír, 1986-; Johanis, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat změny v rodinném chování, jejich příčiny a důsledky, které se promítají v demografické situaci a přináší s sebou také řadu ekonomických problémů. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy z oblasti rodinné politiky, demografie a faktory ovlivňující demografický vývoj. Praktická část se zabývá analýzou dat a aktuálních demografických trendů. Závěry získané z analýzy jsou ověřovány dotazníkovým šetřením. Sumarizací výsledků dvou použitých metod je prokázáno, že na základě rostoucích individualistických tendencí ve společnosti dlouhodobě dochází ke změnám žebříčku hodnot, které vedou k poklesu významu manželství a upřednostňování vzdělání a kariéry s následkem odkládání rodinného života, a tedy i k dlouhodobému poklesu porodnosti. Závěr poukazuje na jednostranné zaměření rodinné politiky, která se zabývá zejména hledáním krátkodobých řešení a opomíjí ekonomické dopady z dlouhodobého hlediska. Je třeba změnit celkový přístup k rodinné politice a nevynakládat značnou část zdrojů pouze na krátkodobá řešení.
Vedoucí práce: Vladimír Štípek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses