Analýza vybraných faktorů ovlivňujících návrat žen na pracovní trh po rodičovské dovolené na základě dat za období 2008-2018 v prostředí ČR - Adámková, Karolína; Štípek, Vladimír, 1986-; Lakotová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Bakalářská práce se zabývá analýzou tří faktorů ovlivňujících návrat žen na trh práce po rodičovské dovolené. Zkoumanými faktory jsou podpora žen na rodičovské dovolené, flexibilita pracovních úvazků a několikaleté vyloučení žen z pracovního procesu. Cílem práce je zhodnotit tyto faktory a určit, který z nich ženy v České republice nejvíce ovlivňuje. Jednotlivé faktory jsou analyzovány na základě dat z databází ČSÚ, Eurostat a OECD.V teoretické části je podrobně popsána finanční podpora ze strany státu, ale také ze strany zaměstnavatelů. Praktická část je rozdělena do dvou celků, přičemž první část je věnována analýze jednotlivých faktorů. V druhé části je významnost faktorů určena pomocí výstupů dotazníkového šetření, kterého se zúčastnil velký počet žen na rodičovské dovolené a žen, které jsou již zpět v zaměstnání. Na základě výsledků analýzy bylo zjištěno, že největším problémem návratu žen na pracovní trh a rychlého začlenění do pracovního procesu je zejména nízká podpora služeb péče o předškolní děti a nízká podpora flexibilních úvazků v ČR.
Vedoucí práce: Vladimír Štípek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses