Data mining na reálných datech - Hrubý, Jan; Chudán, David; Rauch, Jan, 1948-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2020)
Cílem této bakalářské práce je nalezení zajímavých a potenciálně využitelných vztahů na reálných datech nebo naopak potvrzení známých vztahů, pomocí data miningu a systému LISp-Miner. Analýza proběhla na datasetu o záznamech digitálního distributora videoher a herního příslušenství Steam, od společnosti Valve. Dataset byl stažen ze serveru kaggle.com, který se zabývá zpracováním dat. Celá práce se dělí na dvě části, na teoretickou a praktickou.Teoretická část popisuje, co je to dobývání znalostí z databází, vývoj tohoto oboru a jeho metodiky. Dále jsou podrobně popsány jednotlivé fáze celého procesu DZD, podle metodiky CRISP-DM. Následně představuje tři pilíře DZD: databáze, statistika a strojové učení. Na konci teoretické části je představen systém LISp-Miner, který bude využíván při praktické části. Dále pak pokračuje metodou GUHA, a jednotlivými použitými procedurami CF-Miner, MCluster-Miner a KL-Miner.Praktická část práce jde krok po kroku procesu DZD, přesně podle popisu v teoretické části. Začíná popisem získání dat, přes předzpracování dat, formulaci analytických otázek a provedení samotné analýzy. Práce končí zhodnocením a interpretací výsledků analýz.
Vedoucí práce: David Chudán
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses