Minimálna mzda v Českej republike a Slovenskej republike - Gabria, Miroslav (2019)
Diplomová práca sa zaoberá problematikou minimálnej mzdy v Českej a Slovenskej republike. Práca je rozdelená na teoretickú a analytickú, výskumnú časť. V teoretickej časti sú popísané teoretické prístupy k minimálnej mzde a nezamestnanosti a taktiež uvedené mechanizmy na uzatváranie minimálnej mzdy. Na základe uvádzanej literatúry sú zhrnuté argumenty pre a proti zavedeniu minimálnej mzdy a taktiež poznatky z výskumov na ktoré nadväzujeme analytickú časť. Predovšetkým sa venujeme dôkladnej analýze vývoja nominálnej minimálnej mzdy v oboch krajinách od roku 1991. Taktiež berieme do úvahy zmeny cenovej hladiny a porovnávame vývoj reálnej mzdy a pomery k priemerným mzdám. Na základe zvoleného ekonometrického modelu skúmame, či má vplyv zvyšovania minimálnej mzdy na nezamestnanosť v Českej a Slovenskej republike. Na záver porovnávame minimálnu mzdu v štátoch Európskej únie. Bolo zistené, že nominálna minimálna mzda v roku 2019 je vyššia na Slovensku, reálna minimálna mzda vo vzťahu k roku 1991 je vyššia v Českej republike a vplyv na zvyšovanie miery nezamestnanosti sa nepreukázal.