Řízení výkonnosti eGovernmentu - Fortinová, Jana (2019)
eGovernment a v jeho rámci řízení IT služeb se trvale a rychle vyvíjí s tím, jak se mění ekonomické, organizační i technologické prostředí nasazování a využívání IT v praxi orgánů veřejné moci (OVM). Mění se i požadavky na řízení požadované výkonnosti OVM, a to s efektivním využitím stávajících IT služeb, ale i s postupným rozvojem jednotlivých komponent systémů řízení a zejména jejich vzájemných vazeb.Cílem disertační práce je v prostředí samosprávy vytvořit model řízení výkonnosti eGovernmentu (eGPM, eGovernment Performance Management), který má poskytnout vedení orgánu veřejné moci komplexní informaci o komponentách jeho řízení, jejich vlivu na výkonnost OVM. To vytvoří kvalitnější podklady pro racionální rozhodování a určování priorit při řešení rozvoje OVM (investic, projektů, kvalifikačních programů atd.). Východiskem návrhu modelu je sada identifikovaných klíčových problémů a otázek vyplývajících z nejrůznějších analýz, průzkumů, tuzemské i zahraniční literatury a diskusí s experty z praxe.Disertační práce poskytuje návrhy řešení řízení výkonnosti OVM zejména v následujících aspektech:základní vymezení 3 pojetí řízení výkonnosti (analytického, ekonomického, manažerského) vyplývající z analýzy dostupných zdrojů a zkušeností z praxe řešení modelu řízení výkonnosti OVM na základě propojeného využití všech 3 pojetí,doplnění ekonomického pojetí výkonnosti směřujícího k vymezení klíčových ekonomických, resp.