Analýza fiskální politiky ve Velké Británii v letech 1945-1970 - Hanusová, Jitka; Ševčíková, Michaela; Váňa, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Tato diplomová práce se zaměřuje na fiskální politiku aplikovanou ve Velké Británii v letech 1945-1970. Po druhé světové válce země se země přiklonila k intervencionistickému řízení hospodářské politiky, kterou zde reprezentuje především politika stop and go. Vládní výdaje byly za labouristické vlády výrazně nižší než za vlády konzervativní. Celkové vládní výdaje konzervativní vlády konzistentně rostly, a to i v kontrastu s tím, že labouristé během své vlády museli financovat poválečnou obnovu. Konzervativci vydávali na sociálních výdajích průměrně více než labouristická vláda. Průměrně v reálném vyjádření konzervativci v letech 1952-1964 vynaložili na důchodový systém, zdravotnictví, vzdělávání i na sociální systém každý rok dvojnásobné množství peněz ve srovnání s labouristickou stranou.
Vedoucí práce: Michaela Ševčíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses