Interkulturní aspekty komunikace se zákazníky - Vejvalková, Lenka (2019)
Diplomová práce se zabývá zkoumáním kulturních rozdílů mezi německou a českou kulturou v rámci spolupráce a komunikace dvou vybraných firem. Cílem práce bylo za pomocí teoretického rámce, který je věnován odborným a teoretickým poznatkům pro zkoumanou problematiku, nalézt a popsat kulturní rozdíly, se kterými se čeští pracovníci při spolupráci a komunikaci s německou kulturou setkávají. Na základě zjištěných poznatků pomocí dotazníkového šetření dále popsat, zda se kulturní odlišnosti shodují s předem vybraným modelem kulturních dimenzí Geerta Hostedeho a pomocí polostrukturovaných rozhovorů uvést, jaké problémy zjištěné kulturní odlišnosti přináší. Bylo zjištěno, že kulturní odlišnosti u německých pracovníků se s vybraným kulturním modelem převážně shodují a přináší s sebou zejména problémy v procesu výměny informací a nedostatek časového rozhraní na řešení stanovených úkolů v rámci vzájemné spolupráce.