Interkulturní aspekty komunikace se zákazníky - Vejvalková, Lenka; Hiršová, Miloslava, 1950-; Musil, Martin, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2019)
Diplomová práce se zabývá zkoumáním kulturních rozdílů mezi německou a českou kulturou v rámci spolupráce a komunikace dvou vybraných firem. Cílem práce bylo za pomocí teoretického rámce, který je věnován odborným a teoretickým poznatkům pro zkoumanou problematiku, nalézt a popsat kulturní rozdíly, se kterými se čeští pracovníci při spolupráci a komunikaci s německou kulturou setkávají. Na základě zjištěných poznatků pomocí dotazníkového šetření dále popsat, zda se kulturní odlišnosti shodují s předem vybraným modelem kulturních dimenzí Geerta Hostedeho a pomocí polostrukturovaných rozhovorů uvést, jaké problémy zjištěné kulturní odlišnosti přináší. Bylo zjištěno, že kulturní odlišnosti u německých pracovníků se s vybraným kulturním modelem převážně shodují a přináší s sebou zejména problémy v procesu výměny informací a nedostatek časového rozhraní na řešení stanovených úkolů v rámci vzájemné spolupráce.
Vedoucí práce: Miloslava Hiršová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2020
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2020
Keywords: interkulturní komunikace; národní mentalita; řízení vztahů se zákazníky; kultura organizace; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; intercultural communication; national characteristics; customer relationship management; corporate culture; master's theses