Ochota k Organizational Citizenship Behavior v závislosti na stylu vedení a sociální atmosféře v organizaci - Bednářová, Monika (2019)
Tato práce má za cíl zjistit míru přítomnosti projevů Organizational Citizenship Behaviour (OCB) na daném pracovišti v souvislosti s potenciálním vlivem stylu vedení a sociální atmosféry v organizaci. Výzkum probíhal formou dotazníkového šetření v organizaci X. Ke sběru dat byly použity standardizované metody poskytnuté vedoucí práce. Styl vedení byl zjišťován pomocí dimenzí Charismatické chování, Inspirující motivace, Intelektuální stimulace a Osobní přístup dotazníkem transformačního stylu vedení. Pro posouzení stavu sociální atmosféry byla použita Škála sociálnej atmosféry v skupine a její dimenze Psychologická atmosféra, Mezilidské vztahy, Spolupráce a Sociální začleněnost. Ke zjištění míry OCB byl využit oficiální OCB check-list v upravené podobě odpovídající potřebám práce. Data byla shrnuta a vyhodnocena pomocí popisné statistiky a jednotlivé vztahy pomocí Pearsonova korelačního koeficientu a p-hodnoty. Z výzkumu vyplývá, že OCB je ovlivňováno zejména sociální atmosférou v organizaci, kde největší vliv má dimenze Psychologická atmosféra. Nejvýznamnější fakta byla poskytnuta vedení organizace X.