Daňové systémy ve vybraných státech EU - Tišl, Radek (2019)
Diplomová práce se věnuje komparaci daňových systémů České republiky, Německa, Slovenské republiky, Rakouska a Polska. Práce je zaměřena především na daně přímé, a to zejména z pohledu daně z příjmů fyzických a právnických osob. Cílem práce je provést vyhodnocení a následné porovnání efektivní sazby daně mezi jednotlivými státy pro fyzické osoby. Dílčím cílem je určit rozdíly v závislosti na různých příjmových a sociálních skupinách poplatníků. Pro hodnocení daňové systému jako celku využiji vybrané makroekonomické ukazatele, kterými jsou daňová kvóta, implicitní daňová sazba, daňový klín a efektivní daňová sazba. Z mikroekonomického pohledu se zaměřím především na efektivní daňovou sazbu a prvky, které ji ovlivňují. Na základě těchto analýz určím, zda se daňové systémy již plně harmonizovaly, nebo zda mezi nimi existují stále velké odlišnosti.