Daňové systémy ve vybraných státech EU - Tišl, Radek; Hajdíková, Taťána; Vašíčková, Veronika; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2019)
Diplomová práce se věnuje komparaci daňových systémů České republiky, Německa, Slovenské republiky, Rakouska a Polska. Práce je zaměřena především na daně přímé, a to zejména z pohledu daně z příjmů fyzických a právnických osob. Cílem práce je provést vyhodnocení a následné porovnání efektivní sazby daně mezi jednotlivými státy pro fyzické osoby. Dílčím cílem je určit rozdíly v závislosti na různých příjmových a sociálních skupinách poplatníků. Pro hodnocení daňové systému jako celku využiji vybrané makroekonomické ukazatele, kterými jsou daňová kvóta, implicitní daňová sazba, daňový klín a efektivní daňová sazba. Z mikroekonomického pohledu se zaměřím především na efektivní daňovou sazbu a prvky, které ji ovlivňují. Na základě těchto analýz určím, zda se daňové systémy již plně harmonizovaly, nebo zda mezi nimi existují stále velké odlišnosti.
Vedoucí práce: Taťána Hajdíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2020
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2020
Keywords: daňové systémy; srovnávací metody; daň z příjmů fyzických osob; daň z příjmů právnických osob; daňová harmonizace; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; tax systems; comparative methods; personal income tax; corporation tax; tax harmonization; master's theses