Kapitálová struktura malých a středních podnikatelských subjektů v zemědělství - Pršalová, Marcela (2019)
Cílem diplomové práce je zhodnocení kapitálové struktury podnikatelských subjektů v zemědělství. Dílčím cílem je posouzení vlivu dotací na hospodaření těchto podnikatelů. V teoretické části je popsána kapitálová struktura, jsou vymezeni jsou malí a střední podnikatelé a je pojednáno o významu zemědělství. V aplikační části je nejprve analyzována kapitálová struktura souboru malých a středních zemědělských podnikatelů. Je provedena analýza zadluženosti a struktury vlastního kapitálu se zaměřením na rezervní fondy. Pohled na financování zemědělských podnikatelů je doplněn realizací dotazníkového šetření, které je zaměřeno na oblast čerpání dotací. Vliv investiční dotace na bilanční sumu a výsledek hospodaření je demonstrován na modelovém příkladu.