Management pohledávek v malých a středních firmách v České republice - Kuchárová, Kateřina (2019)
Diplomová práce se zabývá managementem pohledávek v segmentu malých a středních firem v České republice. Cílem práce je zjistit, jaká preventivní opatření využívají malé a střední firmy pro ochranu před vznikem pozdě hrazených či nedobytných pohledávek a jaké jsou způsoby vymáhání pohledávek po lhůtě splatnosti. A dále zhodnotit efektivnost řízení pohledávek tohoto segmentu. Pro splnění stanoveného cíle je využit kvantitativní výzkum formou dotazníkového šetření a také analýza dat z veřejně publikovaných účetních závěrek oslovených malých a středních firem. Pro sestavení výběrového souboru je využita informační databáze o českých ekonomických subjektech Albertina. Na základě zvolených metod a postupů je zjištěno, že úroveň správy pohledávek je zpravidla vyšší, o čím větší podnikatelský subjekt se jedná.