Management pohledávek v malých a středních firmách v České republice - Kuchárová, Kateřina; Pevná, Jana; Kozáková, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2019)
Diplomová práce se zabývá managementem pohledávek v segmentu malých a středních firem v České republice. Cílem práce je zjistit, jaká preventivní opatření využívají malé a střední firmy pro ochranu před vznikem pozdě hrazených či nedobytných pohledávek a jaké jsou způsoby vymáhání pohledávek po lhůtě splatnosti. A dále zhodnotit efektivnost řízení pohledávek tohoto segmentu. Pro splnění stanoveného cíle je využit kvantitativní výzkum formou dotazníkového šetření a také analýza dat z veřejně publikovaných účetních závěrek oslovených malých a středních firem. Pro sestavení výběrového souboru je využita informační databáze o českých ekonomických subjektech Albertina. Na základě zvolených metod a postupů je zjištěno, že úroveň správy pohledávek je zpravidla vyšší, o čím větší podnikatelský subjekt se jedná.
Vedoucí práce: Jana Pevná
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2020
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2020
Keywords: malé a střední podniky; pohledávky; vymáhání pohledávek; oceňování pohledávek; Česko; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; small and medium-sized enterprises; receivables; debt collection; valuation of receivables; Czechia; master's theses