Důvěryhodnost bankrotních a bonitních modelů - Chirkova, Arina (2019)
Cílem diplomové práce je posoudit klasifikační schopnost vybraných bankrotních a bonitních modelů pomocí charakteristik senzitivity, specificity a prevalence na předem stanoveném vzorku firem v konkrétním odvětví podnikání za využití teoreticko-metodologické základny. Vedlejším cílem práce je vyhodnotit kvalitu klasifikační schopnosti bankrotních a bonitních modelů pomocí metody výpočtu AUC plochy pod ROC křivkou a navrhnout doporučení pro její zvýšení. Naplnění stanovených cílů je dosaženo prostřednictvím aplikace teoreticko-metodologické základny vybraných bankrotních a bonitních modelů na vybraný vzorek podniků z odvětví zpracovatelského průmyslu. Pomocí matematicko-statistických metodik je posouzena klasifikační schopnost modelů a vyhodnocena její kvalita ve vztahu ke zkoumanému vzorku podniků. V závěru diplomové práce je shrnuté veškeré zkoumání, dosažené výsledky a jejich hodnocení ve vztahu ke stanoveným cílům. Zformulován je rovněž vlastní názor autora a navržená doporučení.