Analýza determinant tvorby nabídkových cen bytů - Janeček, Michal (2019)
V této diplomové práci jsou analyzovány determinanty ovlivňující nabídkovou cenu bytů ve všech krajských městech České republiky s výjimkou Prahy. Na základě dat o 884 nabízených bytech z přelomu května a června 2019 byly v práci sestaveny dva modely. První model byl zkonstruován pro ověření předpokladu, že proměnná město bude statisticky významná stejně jako u ostatních autorů. Druhý model nahrazuje proměnnou město jeho charakteristikami, čímž došlo k vysvětlení velkých rozdílů nabídkových cen bytů v jednotlivých městech. Jako nejvýznamnější proměnné patřila podlahová plocha bytu, typ vlastnictví nebo rekonstrukce daného bytu. Z charakteristik města pak nejvíce ovlivňovala cenu nezaměstnanost daného města, v němž byl byt nabízen k prodeji.