Analýza vlivu likvidity na ziskovost bank v ČR - Gabrhelová, Daniela (2019)
Diplomová práce je zaměřena na vzájemnou interakci likvidity a výnosnosti v bankovních institucích v prostředí českého bankovního sektoru. Práce na základě lineárního regresního modelu potvrzuje inverzní vztah mezi rentabilitou a likviditou bank ve sledovaném časovém intervalu. Dále hodnotí a porovnává objem likviditních aktiv u velkých, středních a malých institucí na bankovním trhu České republiky a konstatuje nevyšší průměrné zastoupení likviditních aktiv v bilancích velkých bank. Současně práce hodnotí vybavenost bankovního sektoru likviditou a konstatuje stabilní výnosnost a vysokou likviditu institucí přispívající k vyšší stabilitě finančního systému.