Využití skóringu v procesu vymáhání pohledávek - Kozina, Anastasiia (2019)
Následující práce se skládá ze tří části. První část seznamuje čtenáře s pojmem “úvěrové riziko” a jeho řízením v bankách, v další části lze nalézt základní principy a postup vymáhání pohledávek v bankovním sektoru. Třetí kapitola se zaměřuje na popis a teoretická východiska skóringového modelu a jeho vyvinutí na základě logistické regrese. V závěrečné části bude tato metoda implementována v analýze aktuálních dat o dlužnících jedné z českých bank. Základním cílem výstupu analýzy je posoudit v jakých případech telefonický způsob vymáhání bude s největší pravděpodobností efektivní a navrhnout systém, na jehož základě bude možné rozhodnout, zda u konkrétní pohledávky se vyplatí vymáhat prostřednictvím telefonické komunikace.