Konvergují země OECD a EU? : - Beran, Lukáš (2019)
Cílem této bakalářské práce je analyzování procesu reálné konvergence mezi státy organizací Evropské unie a OECD v období od roku 1995 do roku 2017. Konvergence je zjišťována pomocí dvou konceptů reálné konvergence, jmenovitě beta a sigma konvergence. Analyzovány jsou čtyři modely: všechny státy EU a OECD, pouze organizace EU, pouze organizace OECD a naposledy EU (15) se státy V4. Hlavní hypotézou této práce je přítomnost reálné konvergence ve všech modelech. Tato hypotéza se za sledované období podařila potvrdit. Odhadnutá konvergence se ve všech modelech pohybuje mezi 1,5 % až 1,75 %.