Analýza privátního bankovnictví v České republice - Brožová, Markéta; Teplý, Petr, 1977-; Kučerová, Adéla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Diplomová práce se věnuje privátnímu bankovnictvím, jehož význam stoupá v souvislosti s růstem bohatství ve společnosti. Cílem této práce je ověřit platnost tří hypotéz. Práce je rozdělena na část teoretickou a empirickou. Teoretická část objasňuje základní pojmy z oblasti privátního bankovnictví stejně jako poznatky potřebné k analýze investičních portfolií pro privátní klienty. Empirická část obsahuje komparativní analýzu aktuální produktové nabídky bank poskytujících privátní bankovnictví na českém trhu. Tato část je také zaměřena na porovnání výkonnosti českých a švýcarských privátních bank podle dat z roku 2018. Závěrečná část práce se zabývá sestavením investičních portfolií s různým stupněm podstupovaného rizika v období 2015–2019. Z ověření platnosti první hypotézy vyplývá, že univerzální banky v České republice nabízí komplexnější služby privátního bankovnictví než banky specializující se přímo na tuto oblast. Na základě testování druhé hypotézy ukazatelem ROAE lze konstatovat, že české privátní banky jsou ziskovější, něž privátní banky ve Švýcarsku. Výsledek ověřování třetí hypotézy potvrzuje vyšší výkonnost agresivního portfolia sledovanou Sharpeovým poměrem v období ekonomického růstu, než jaké dosahují portfolia s nižší úrovní rizika.
Vedoucí práce: Petr Teplý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses