Analýza cenové elasticity poptávky po ručním nářadí - Mařík, Jakub (2019)
Bakalářská práce se zabývá odhadem cenové elasticity poptávky po ručním nářadí na případové studii české kovárny mezi lety 2000-2018. Výchozím teoretickým konceptem je teorie statků dlouhodobé spotřeby obohacená o behaviorální aspekty. Hypotéza práce, formulována jako poptávka po ručním nářadí je cenově elastická, byla pomocí ekonometrického modelu zamítnuta. Z analýzy reprezentativních výrobků vyplývá, že 1% zvýšení ceny cereris paribus způsobí v průměru pokles prodaného množství o 0.31 % pro kladiva, 0.50 % pro předtloukací kladiva a 0.39 % pro palice.