Determinanty určující výši hráčských platů v Premier League - Hladík, František-Josef (2019)
Tato bakalářská práce si dává za cíl zjistit pomocí ekonometrické analýzy, jaké determinanty určují výši ročních hráčských platů v anglické nejvyšší fotbalové soutěži Premier League a zároveň poukázat na skutečnost, jakou roli hrají zkušenosti, úspěchy a přednosti vybraných hráčů, ale i prostředí fotbalového klubu, ve kterém hrají. V rámci analýzy jsem se zaměřil na každou pozici individuálně (brankář, obránce, záložník, útočník), protože u každé pozice je důležitá jiná schopnost. V praktické části jsem za účelem sestavení modelů použil metodu nejmenších čtverců. Zkoumanou sezónou byla poslední ukončená sezóna 2018/2019. V modelech se projevily jako statisticky významné proměnné věk hráče, tržní hodnota týmu v librách a další individuální statistiky hráče, jako je střelecká úspěšnost a počet zákroků v případě brankáře. Diskriminace na základě barvy pleti hráče byla nalezena v případě brankářů a v případě obránců se projevil původ hráče.