Analýza spotřební daně z tabákových výrobků a vybraných protikuřáckých politik v České republice v letech 2004-2018 - Holanová, Sabina; Kozák, Jan, 1990-; Klement, Josef, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2019)
Bakalářská práce poskytuje náhled na významné aspekty jak státního rozpočtu, tak daňové teorie, které jsou důležité pro podrobnější pohled na spotřební daň, krátce se věnuje teorií státních zásahů a cenovou elasticitou poptávky. V práci je provedena analýza spotřební daně z tabákových výrobků v České republice. Ve sledovaném období je zde patrný nárůst inkasa z těchto daní, proto se stávají stále důležitějším pro příjmovou stranu státního rozpočtu. Dále se práce zaměřuje na komparaci s ostatními státy Evropské unie, z níž vyplývá, že zvyšující cena může být důležitým faktorem způsobujícím pokles spotřeby cigaret. Práce se zabývá rovněž náklady spojenými s kouřením v České republice, které zde nejsou konkrétně vyčísleny, protože přejímají metodiku od Světové zdravotnické organizace, která však není relevantní pro Českou republiku.
Vedoucí práce: Jan Kozák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses