Determinanty hospodárskeho rastu podľa strany ponuky a dopytu s akcentom na alokáciu kapitálu - Čigášová, Patrícia; Šíma, Ondřej; Salfický, Rudolf; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Diplomová práca vychádza z myšlienkových konceptov teórie dopytu a ponuky a ich interpretácie hlavných determinantov hospodárskeho rastu. Strana dopytu býva primárne spojovaná s definovaním faktorov ovplyvňujúcich indikátory rastu (produktu, tj. nie potenciálu) v krátkom období, zatiaľ čo myšlienkové prúdy teórie ponuky sa zameriavajú skôr na determinanty dlhého obdobia (tj. dôvody pohybu potenciálu). Snahou je poukázať na to, že pri vysvetľovaní skutočného vývoja hospodárského rastu je potreba nedržať sa striktne jedného z prístupov, ale skôr bližšie skúmať ukazovatele oboch typov teórii a pohľadov a ich vzájomnú spojitosť. Práca zhodnocuje, že väčšina autorov daných teorii síce určila investície ako dôležitú zložku generujúcu rast, ale už nekládla dostatočnú pozornosť faktu, že investície nemusia byť homogénne – hlavne čo sa týka produktivity spojenej s finálnou alokáciou toku finančného kapitálu. Je dôležité identifikovať, aké aktivity sú investíciami podporované, pričom tok prostriedkov je rozobraný v kontexte zadlženia ekonomických subjektov. Je poukázané na to, že akumulácia kapitálu je často nasledovaná tokom práce, a teda závisí na druhu aktivity, v ktorej sú faktory alokované, keďže nie pre všetky je potenciál prispievať k dlhodobému rastu technologickej a ekonomickej úrovne rovnaký. Tento pohľad je využitý pre analýzu stagnácie hospodárskeho rastu v rozvinutých ekonomikách, so zameraním na kombináciu účinkov sledovaného toku kapitálu, práce, produktivity aktivít, do ktorých faktory prúdia a ďalších dopytových a ponukových determinantov.
Vedoucí práce: Ondřej Šíma
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses