Kontrolní hlášení a jeho vliv na daňové úniky - Holá, Alžběta (2020)
Tato diplomová práce se věnuje daňovým únikům na DPH a konkrétnímu opatření k jejich eliminaci, kontrolnímu hlášení, které plátci DPH v České republice mají povinnost podávat od roku 2016. Jedním z cílů práce bylo identifikovat, zda i v jiných členských státech EU se plátci DPH potýkají s obdobnou povinností. Bylo zjištěno, že polovina členských států zavedla obdobná opatření, přičemž shlukovou analýzou modelovanou ve statistickém programu SPSS bylo porovnáváno, jak jsou si jednotlivé instituty členských států vzájemně podobné. Stěžejním cílem bylo poté zhodnotit, zda tato opatření skutečně přispěla k lepšímu výběru daní, potažmo ke snížení mezery DPH. K tomu byla provedena analýza pomocí vícenásobné regresní analýzy ve statistickém programu EViews. Ve zmiňovaném modelu se statistická významnost těchto opatření neprojevila, což však mohlo být způsobeno tím, že byl model sestaven na průřezových datech, která zaznamenávají hodnoty v daném čase, tudíž nepracují s jejich změnami. V modelu se však projevila statistická významnost jiných zvolených proměnných. Dále byl proveden taktéž v programu EViews Chowův test strukturálních změn, jenž byl založen na časových řadách relativní mezery DPH. Tento test ukázal, že v polovině vybraných zemí došlo ke strukturálnímu zlomu mezery DPH, kterou lze přisuzovat těmto opatřením.