Dopad IFRS 9 na banky - Manina, Ondřej (2020)
Práce je věnována dopadu přechodu na nový účetní standard IFRS 9, jenž od 1. ledna 2018 nahradil předchozí standard IAS 39. Cílem přechodu na nový standard bylo zajištění stability bankovního sektoru. Toho má být dosaženo včasnou a dostatečnou tvorbou opravných položek v době před zhoršením ekonomické situace. První část práce se zabývá diferencemi obou standardů. Druhá část pak analyzuje zástupce České a Slovenské republiky z pohledu přechodu na nový standard, jeho dopadů na opravné položky a kvalitu portfolia úvěrových pohledávek daných bank. Poslední část pak hodnotí v obecné rovině možný dopad na bankovní sektor.