Bike-sharing jako vhodný způsob zvyšování udržitelnosti dopravy ve městě Pardubice - Kotora, Vojtěch (2019)
Diplomová práce se zabývá problematikou zavedení bikesharingu v krajském městě Pardubice. V současné době je toto téma ve fázi jednání mezi členy vedení města, což ho činí velmi aktuálním. S rozvojem fenoménu sdílené ekonomiky se začaly objevovat služby, které nabízejí alternativy ke klasickému cestování. V mnoha městech v České republice, ale i ve světě, je již bikesharing plnohodnotnou součástí dopravního systému a nabízí rychlou, ekologickou a moderní alternativu dopravy. V Pardubicích však tento systém stále chybí, přičemž cyklistika tu zde má velmi vysokou oblibu a značnou historii. I přes skutečnost, že byl bikesharing v Pardubicích již jednou neúspěšně zaveden, jsou zástupci vedení města velmi odhodlaní tuto službu občanům zpřístupnit. Práce se proto zaměřuje na jednotlivé přístupy k udržitelnosti, rozvoji i aplikaci těchto principů v dopravě, mapuje různé projekty sdílení kol ve světě a jmenuje předpoklady bikesharingu společně s jeho pozitivními i negativními efekty. Nakonec hodnotí přístup města k principu udržitelné dopravy, dopravní situaci ve městě a navrhuje možnost řešení bikesharingu v Pardubicích.