Účetní a daňové souvislosti přeshraničních fúzí - Štolcová, Anna (2019)
Předkládaná diplomová práce se věnuje aktuální problematice na úrovni obchodních korporací v rámci Evropské unie, a to přeshraničním fúzím. Práce se skládá ze dvou hlavních částí – teoretické a praktické. Teoretická část detailně rozebírá veškeré oblasti související s realizací přeshraničních fúzí. Jsou v ní vysvětleny základní pojmy, právní rámec na úrovni Evropské unie i České republiky a problematika zdanění. Obsažena je i kapitola zabývající se novou právní úpravou zdanění při odchodu. V praktické části je provedena analýza projektů přeshraničních fúzí se zúčastněnou českou korporací. Tyto projekty byly zveřejněny v období let 2008-2018. Cílem práce je identifikovat trendy v projektech přeshraničních fúzí a přiblížit zdanění při odchodu.