Pojištění jaderných rizik - Holý, Adam (2019)
Tato diplomová práce se zabývá popisem a analýzou pojištění odpovědnosti za jaderná rizika vůči třetím osobám ve světě a v ČR. Cílem této práce je následně zhodnotit celkovou připravenost jednotlivých mezinárodních režimů pojištění odpovědnosti na případnou jadernou nehodu. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část – Teoretická část se věnuje popisu jednotlivých mezinárodních úmluv, mezinárodních orgánů a jaderných poolů. Praktická část je věnována analýze nejvýznamnějších nehod z pohledu odpovědnosti. Na základě získaných poznatků se poslední část věnuje zhodnocení režimů pojištění odpovědnosti za jaderné škody.