Odhad nákladů cizího kapitálu pro potřeby dlouhodobého plánování v rámci oceňování - Rudolfová, Lucie; Mařík, Miloš, 1947-; Hrdý, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Práce je zaměřená na odhad nákladů cizího kapitálu pro účely oceňování. Navazuje na disertační práci Podškubka (2012) a s využitím statistických metod dále rozpracovává postup odhadu nákladů cizího kapitálu odvozený od srovnatelných podniků. Práce je členěna na teoretickou, statistickou a empirickou část. Teoretická část zejména definuje cizí kapitál a jeho náklady, shrnuje metody, které je možné použít k odhadu jejich výše a definuje faktory, které na výši tohoto odhadu mohou mít zásadní vliv. Statistická část je zaměřena na rozpracování modelu srovnatelných podniků pro odhad nákladů cizího kapitálu pomocí regresní rovnice a zároveň testuje predikční schopnost vybraných proměnných, z nichž největší důraz je kladen na ukazatel úrokového krytí. V empirické části jsou vzájemně porovnány výsledky a náročnost aplikace jednotlivých metod. Výsledky jednotlivých metod jsou v některých případech výrazně odlišné. Na základě provedené empirické analýzy však není možné vyloučit žádnou z metod, jako zcela nevhodnou. Volba samotné metody je tedy zásadní pro přiměřený výsledek odhadu. Z toho důvodu jsou na závěr uvedena dvě rozhodovací schémata (pro krátké a dlouhé období), která by měla podpořit volbu adekvátní metody.
Vedoucí práce: Miloš Mařík
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor disert. práce]; disertace; dissertations