Osobní úpadek – výzkum vlivu změn insolvenčního zákona na oddlužení nepodnikajících fyzických osob a na náklady podnikové sféry - Kubálek, Jan; Smrčka, Luboš; Neumaierová, Inka, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Práce zkoumá dopady nové legislativy v oblasti osobních bankrotů. Zabývá se detailně vlivy novely insolvenčního zákona z června 2019 a také potenciálními změnami, ke kterým by mohlo dojít během harmonizace národního práva s právem Evropské unie. Pro splnění cílů práce, kterými jsou v první rovině vyhodnocení dopadů změn na počet úpadců procházejících insolvenčním řízením, a to jak podle podmínek z června 2019, tak i případným harmonizovaných podmínek, ve druhé rovině pak zjištění nákladů zaměstnavatelů spojených s insolvenčními a exekučními řízeními zaměstnanců, byly uskutečněny dva vlastní výzkumy. První se zabýval sběrem dat o skutečných výsledcích a parametrech insolvenčních řízení, ve kterých je úpadek dlužníka řešen oddlužením, druhý pak zkoumal skutečné náklady zaměstnavatelů spojené s jejich mzdovou agendou. V obou případech jde o kvalitativní výzkumy založené na zjišťování údajů. V prvním případě jde o údaje z veřejně dostupných listin, jejich statistické zpracování, analýzu a interpretaci výsledků. V případě druhém se jednalo o dotazníkové šetření doplněné o cílené rozhovory s respondenty. Následné zpracování výsledků postupovalo obdobně. Práce dále využívá výsledků obou výzkumů k výpočtům dopadů změn v různých variantách jejich účinnosti na podnikovou sféru.
Vedoucí práce: Luboš Smrčka
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor disert. práce]; disertace; dissertations