Regulace kryptoměn se zaměřením na jejich zdanění - Hurda, Filip; Francírek, František; Finardi, Savina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Předmětem této diplomové práce je komplexní analýza problematiky kryptoměn se zaměřením na jejich zdanění v tuzemské i mezinárodní praxi. Zabývá se základy finančních trhů, kryptografie a technologie blockchainu. Detailně rozebírá vývoj, typy, vlastnosti a funkce kryptoměn včetně jejich adopčního potenciálu v jednotlivých oborech. Popisuje vývoj všeobecné i daňové regulace u nás i ve světe a aplikuje stávající platnou legislativu na zdanění kryptoměn. Zaměřuje se na jednotlivé typy daní i více možných manipulací s kryptoměnami, které jsou pro jejich zdanění určující. Analyzuje fiskální dopady kryptoměn na daňový systém a tuzemské rozpočty včetně definice šedé ekonomiky a rizik pro stát i spotřebitele. Práce je završena kritickou úvahou de lege ferenda.
Vedoucí práce: František Francírek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses