Dopad novely rozpočtového určení daní od roku 2017 - Grůšová, Markéta; Sedmihradská, Lucie; Morávková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Cílem mé práce je zjistit, zda novela č. 391/2015 Sb., zákona č. 243/2000 Sb., zvýšila obcím daňové příjmy ze sdílených daní v roce 2017. Dále bych chtěla zjistit, jaký vliv měla novela na obce, které historicky získávaly vysoké daňové příjmy z 30% podílu na dani z příjmů fyzických osob ze samostatné činnosti. V první kapitole se věnuji vývoji v legislativě od roku 1993 až do roku 2017, na základě které obcím plynou do jejich rozpočtů daňové příjmy. V další kapitole se věnuji vývoji celkových příjmů u obcí. V následující kapitole analyzuji očekávané dopady novely dle Ministerstva financí České republiky pro obce. V další kapitole porovnávám predikované daňové příjmy ze sdílených daní a skutečné daňové příjmy ze sdílených daní u obcí v roce 2017. Následně analyzuji, zda se obcím v roce 2017 zvýšily daňové příjmy a o kolik ze sdílených daní oproti roku 2016. V další části své práce jsem se věnovala obcím, které historicky získávaly nadprůměrné daňové příjmy z 30% podílu na dani z příjmů fyzických osob. V poslední kapitole své práce se detailně věnuji třem obcím, které vykazují extrémní hodnoty u daně z příjmů fyzických osob ze samostatné činnosti.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses