Mezera DPH v členských zemích EU - Tahavská, Michaela (2020)
Tato diplomová práce se zabývá mezerou DPH v Evropské unii. Cílem práce je ověřit, zda existuje závislost mezi mezerou DPH a mírou nezaměstnanosti, tempem růstu HDP a HDP na obyvatele. Na základě výsledků je pak zhodnocen vliv hospodářského cyklu na mezeru DPH. Pro zjištění existence závislosti byla použita korelační analýza. Testování bylo provedeno pro rok 2009, reprezentující hospodářskou krizi, a pro rok 2017, který reprezentuje období konjunktury. Práce je rozdělena do čtyř částí. První část pojednává o základních principech fungování DPH a vymezuje základní pojmy. Druhá část je věnována daňovým únikům na DPH. Třetí kapitola je zaměřena na mezeru DPH a metody jejího odhadu. A v poslední části je provedena analýza závislosti mezery DPH a určených proměnných. V úvodu čtvrté kapitoly jsou prezentovány závěry z odborné literatury relevantní k dané problematice. Dále jsou představeny jednotlivé proměnné, jejichž závislost je ověřována. Na konci kapitoly je provedena korelační analýza a interpretovány výsledky.