Obce s rozšířenou působností a jejich postavení v rámci veřejné správy - Jílek, Martin (2020)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na reformu veřejné správy v České republice a její dopady na fungování veřejné správy v obcích. Práce se zabývá popisem reformy z přelomu tisíciletí a současným stavem přenesené působnosti v obcích se základní a rozšířenou působností. Bude zmíněna sumarizace hodnocením současného stavu dle zpráv Ministerstva vnitra ČR a také budou v práci zmíněny teoretické předpoklady pro úspěšné dokončení reformy veřejné správy. V praktické části se nachází popis veřejné správy na obecní úrovni v ČR a ve Švédsku a komparace těchto dvou systémů. Dále se v praktické části nachází vyhodnocení dotazníkového šetření pro představitele místních samospráv obcí I. a III. typu ohledně problematiky přenesené působnosti státní správy. V závěru popisuje souhrnné zhodnocení a doporučení strategií k zefektivnění veřejné, respektive státní správy, při zachování podstaty reformy, tedy přiblížení veřejné správy lidem.